Втората национална среща на Читателските клубове "Бисерче вълшебно"

Втората национална среща на Читателските клубове "Бисерче вълшебно"

Втората национална среща на Читателските клубове "Бисерче вълшебно"

10 април 2023

Заедно с над 100 деца от София,  Попово, Панагюрище, Хасково, Пловдив, Ботевград и др. учениците от клуб „Читателски предизвикателства“ към училищната библиотека взеха участие като делегати във Втората национална среща на Читателските клубове "Бисерче вълшебно" на 10 април в Националния СТЕМ център в гр. София.

Вдъхновяващи бяха срещите с писателите Доника Ризова, Иван Раденков, Мария Донева, Иванка Могилска, Силвия Валентино, Николай Михайлов, Марин Трошанов и с вокалния педагог Донка Христова, която направи прекрасен музикален урок по нейната книга „Музиката е…“.

Учениците чуха интересни истории от Южния полюс и за силата на четенето, разказани от инж. Йордан Йорданов – дългогодишен участник и командир на базата в Антарктическите експедиции и член на управителния съвет на Българския антарктически институт, а проф. Найден Шиваров, директор на Националния СТЕМ център, им показа демонстрационната зала на центъра, който децата разгледаха с интерес, и обърна внимание, че в сайта на центъра има електронни ресурси, които могат да се ползват.

Интерес представляваха и всички книги, ориентирани към СТЕМ, наука и комикси, представени от различни издателства.

На следващия ден учениците посетиха и детския научен център Музейко, участваха в работилница и създадоха свои изобретения, а в Планетариума се разходиха в Слънчевата система.

На учениците от читатеския клуб на 131. СУ, винаги е забавно, интересно и полезно, щом са замесени книги, писатели и роботи.

Получи се една прекрасна среща, ориентирана към насърчаване на четенето, развиване на грамотност, критично мислене и внимание към заобикалящата ни среда, благодарение на всеотдайната работа на фондация „Детски книги“ и всички ръководители на читателски клубове.