Библиотека

Библиотека

Записването за читатели в библиотеката става след попълване на съответния линк:

За ученици

Декларация за посещаване на училищната библиотека - информацията е необходима за изготвяне на читателска карта. (google.com)

За учители и непедагогически персонал

Декларация за посещаване на училищната библиотека за нови читатели от персонала на училището (google.com)

Лунната нова година настъпи на 10 февруари! Честита нова година на дървения Дракон!

По този повод учениците от читателския клуб към училищната библиотека присъстваха на фолклорния фестивал “Весела Китайска нова година” 2024 г. в Китайския културен център. В Китай празниците посветени на лунната нова година се наричат Пролетен фестивал. Поредицата от дейности „Пролетен фестивал на годината на дракона“ в Китайския културен център включваха интересни традиционни китайски народни дейности, включително писане на куплети, разглобяване на пръстени с метални халки, изрязване на хартия, говорене на китайски, предизвикателства с пръчици, хвърляне на стрелки и обръчи, правене на пелмени, учениците се облякоха с традиционни китайски дрехи и гледаха китайски културни документални филми.

Завършилите предизвикателствата участници имаха възможност да участват в томбола за подаръци по избор, повечето от нашите ученици получиха такива, освен това се насладиха и на топъл чай на чаената церемония.

 

Училищната библиотека е неделима част от училищния живот и чрез реализиране на различни инициативи и дарителски кампании в училище, сме си поставили за цел да направим училището ни по-привлекателно място, иновативно и интересно. Библиотеката ни разполага с подходящо помещение, в което тя разгръща цялостната си библиотечна и културно-информационна дейност и необходимото оборудване, за да осъществява своите функции, снабдена е и с мултимедия и със специализиран библиотечен софтуер. Обзаведена е по начин, позволяващ трансформацията й в среда, подходяща за групова работа и срещи, тя е предпочитано, модерно и уютно за учене, четене, игри и споделяне място в училище с обособените зони с читателски кът в библиотеката и извън нея.

                         

Изграденият кът за четене, разположен в близост до училищната библиотека е популярен сред учители и ученици, той се използва и като място за буккросинг зона за размяна на книги между учениците и четене на избрани заглавия, оставени там. В библиотеката се провеждат множество дейности за насърчаване на четенето, срещи с писатели и лектори, изнасят се уроци по литература, викторини, литературни състезания и разнообрази занимателни игри, представяне и обсъждане на книги, неформални срещи, провеждане на извънкласни занимания, отбелязват се календарни и национални празници и бележити дати чрез четене на произведения и изработване на материали, свързани с тях и др. Към училищната библиотека функционира и читателски клуб.

Училищната библиотека притежава над 5960 книги - детска художествена литература, детска художествена литература  на чужди езици /немски, английски, руски и др./, детска отраслова литература, българска и чуждестранна художествена литература, художествена литература на чужди езици, учебна литература, учебници, отраслова литература, справочна литература, CD, DVD, периодични издания и има над 430 читатели.

Чрез предлаганата разнообразна научно-популярна, учебна и художествена литература за всички възрастови групи е дадена възможност на учениците да развиват интересите си, като имат възможност да ползват книги на различна тематика, образователни игри и конструктори. Тук децата откриват не само желаната книга, но и по-интересната обстановка за четене и самоподготовка.

Дейностите на училищната библиотека, свързани с четенето и представяне на новите заглавия, постъпили в нея се популяризират чрез създадената през 2020 година група във фейсбук и в сайта на училището в рубрика „Библиотека“.

Библиотеката участва ежегодно в Маратона на четенето и Похода на книгите, Национална седмица за насърчаване на четенето, Национална библиотечна седмица и др. Организират се и посещения на инициативи в Столична библиотека и участие в организирани дейности в Детски център /срещи с писатели/, Американски център /среща с новите технологии, роботи финч, 3D писалка и 3D принтер и др./, Корейски кът /презентация за Южна Корея, нейната култура и азбука/.

Участие в инициативи през годините:

  • Библиотеката участва ежегодно в повечето посочени събития, а други са организирани еднократно във връзка с определена инициатива, в която се включва. В нея се организират тематични изложби, свързани с бележити дати и годишнини, открити уроци,представяне на книги и истории посредством японски театър „Камишибай“ и др.
  • „На гости в библиотеката” - всяка година се организират открити уроци за запознаване на първокласниците с училищната библиотека - начина на подредба на книгите, „Молбата на книгата“ и какво е да бъдеш отговорен читател.
  • февруари – Ден за безопасен интернет
  • март - ден на приказката
  • март - Световен Ден на поезията
  • април - Международният ден на детската книга
  • април – Международният ден на книгата и авторското право
  • ноември – Международен ден на толерантността
  • акция „Всяка книга с подвързия“ - да запазим здрави и чисти новите книги в библиотеката – 2022 г.
  • „Дари книга“ на училищната библиотека – 2016 г.
  • Участие в кампанията на Асоциация „Българска книга“ за насърчаване на четенето и любовта към книгите "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!", съвместно с Училищно настоятелство,която приканваше учениците да дарят на училищната библиотека нова книга за 15 септември 2020 г. Идеята беше на първия учебен ден учениците да донесат в училище книга вместо букет с цветя. С този символичен акт учениците показаха своето отношение към литературата и към книгите и се превърнаха в посланици на четенето, като споделиха любимите си книги с приятели и съученици и дадоха своя принос към училищния живот и образователния процес.
  • Седмицата на четенето – 2019 г.

Участие в инициативата на Асоциация Българска книга "Известни българи четат" – през годините са гостували следните известни личности: 

  • Анна Пейчева, занимаваща се с йога, чете от любимите си детски книги на ученици от V, VІ и VІІ клас в Актовата зала – 2019 г.
  • писателят Валери Валериев чете в І клас книгата „Не е честно“ на Виктор Самуилов - 2016 г.

Нощ на книгите за Хари Потър, събитие на издателство „Егмонт“:

  • Осма Нощ на книгите за Хари Потър на тема „Магически пътешествия“ – 2022 г.
  • „Тримагическият турнир“ се проведе на 12.02.2020 г. с много забава, игри и главоблъсканици

                   

Учениците ни решават въпросници за прочетени книги в платформата "Книговище":

Титлата "най-четящ клас" до сега са получили учениците от:

  • Б клас с класен ръководител Десислава Христова – 2023 г.
  • А клас с класен ръководител Димяна Лепоева – 2022 г.
  • Б клас с класен ръководител Любка Лакова – 2021 г.

Учениците от класът на Любка Лакова получиха грамота "Читатели на годината", а тя получи грамота "Посланик на четенето" за учебната 2021/2022 г.

Инициативи на Фондация „Детски книги“:

- Национална награда за най-добра детска книга Бисерче вълшебно“ с участието на над 150 ученици

- „Книгоходец“ – 2020 г. /1 прочетена страница = 1 книгометър, при деца с обучителни трудности 1 прочетена страница = 6 книгометра/, целта беше обиколка на земното кълбо. Отбор „Първокласни миньони“ с класен ръководител Любка Лакова зае почетното четвърто място на най-активните четящи отбори първокласници в България.

- Честване рождения ден на писателката Бевърли Клиъри - 12 април. Денят се казва D.E.A.R. day - „Остави всичко друго и чети!” – 2013 г., 2021 г., 2022 г.

- #ЧетемЗаедно 2020 г. в условията на Ковид 19 чрез платформата Майкрософт тиймс

- Състезание за рисунка на тема „В какво би могло да се превърне една тиква“ 2019 г., във връзка с четенето на книгата „Уини и Уилбър: Удивителната тиква“

- Читателски клуб към „Бисерче вълшебно“ - „Четящите момчета“ – 2019 г.

- „Пътуващи книги в нашето училище“ – Пътуващо сандъче 2016 г., 2017 г.

- Участие в „Читателска щафета 3 мини” по книгите на Бевърли Клиъри – 2013 г., на празник, посветен на книгите на Бевърли Клиъри в СБ – учениците се върнаха с награди – книгата „Хенри и Рибси”, тениски, грамоти, значки, книгоразделители.

- Участие в читателска кампания, организирана от сайта "Аз чета" и целяща насърчаването на четенето сред децата – 2011 г.

Походът на книгите и Маратон на четенето:

Още от 2006 г. до момента училищната библиотека участва в първото провеждане на НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА  “ЧЕТЯЩА БЪЛГАРИЯ”, инициирана от Асоциация "Българска книга" – Национална кампания за отбелязване на Международния ден на книгата и авторското право - 23 април 2006 г.  и Маратон на четенето - 17 - 23 април 2006 г., провел се Под патронажа на г-жа Зорка Първанова. Проявата е посветена на Международния ден на книгата и авторското право 23 април. Организатори - Асоциация Българска книга и Съюз на библиотечните и информационните работници, сега с името Българска библиотечно-информационна асоциация /ББИА/ с подкрепата на Министерство на Културата, Столична община, Книгоиздателства и книготърговци и БНТ като медиен партньор; от 2011 г. става Национален маратон на четенето „Походът на книгите“ - посветен на Международният ден на детската книга – 2 април и Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, организиран от ББИА в партньорство с Асоциация "Българска книга".

  • „Малкото голямо четене” във връзка с едноименното предаване поБНТ – 2011 г.
  • На Международния ден на книгата и авторското право - 23 април 2013 г. наши ученици участваха в „Ден на книгата”, проведен в книжарница „Хеликон”, наред с много други участници те четоха стихове и откъси  от любими свои произведения.
  • Участие на ученици в конкурс за комикс на тема “Коледна история”, организиран от читалище “Св. св. Кирил и Методий 1985” - гр. Бургас през м. декември 2020 г. За участието си учениците получиха грамота, а комиксите бяха публикувани във виртуална изложба на фейсбук страницата - Читалище "Св.св.Кирил и Методий".
  • Провеждат се изнесени уроци в къща музей “Иван Вазов”
  • Посещение на Университетската печатница с ученици от читателски клуб „Четящите момчета“ – 2019 г.

Съвместни национални междубиблиотечни инициативи:

  • Наши ученищи се включиха в #ТворецВкъщи 2020 (инициатива на училищните библиотекари в условията на Ковид-19)
  • Организирани игри „Информацията - портал към знанието” в Столична библиотека, съвместно с ученици от Професионална гимназия по текстил и моден дизайн /ПГТМД/ и от НПГПТО "М.В. Ломоносов".
  • Обща инициатива на училищни библиотеки в гр. София и от страната за написване на разказ на тема „Библиотеката оживява” с общи герои – 2010 г.
  • Книгите, които четем! Във връзка с всички дейности, които проведохме през месеца на книгата – м. април и по повод на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, искаме да благодарим на всички, които се включиха в предизвикателството да изпратят снимка с книга и цитат от нея. Ето каква хубава книжка се получи!
  • Участие няколко поредни години във „ФАМИЛАТЛОН - празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот»на 14 май, организиран от Асоциация Родители и Националният център за безопасен интернет

Проекти:

  • НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“ на МОН - 2021-2022 учебна година – по проекта бяха проведени множество инициативи, свързани с насърчаване на четенето, срещи с писатели и лектори, създадени са два читателски къта в библиотеката и във фоайето на втори етаж, над 70 ученици посетиха Столична библиотека и бяха издадени над 50 безплатни читателски карти за нея, закупени са 153 книги, образователни игри и конструктори, над 70 ученици посетиха и с. Чавдар, първия интерактивен Фолклорен център и етнографски музей, където по интересен начин са представени фолклорът и културните традиции на България, Археологически парк „Тополница“ с музейна експозиция и възстановка на праисторически жилища и грънчарска работилница и спортно туристически комплекс “Св. Петка”.
  • "Новият ни библиотечно-информационен център - надежда за по-будни и интелигентни деца". Проект се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум и беше внесен за кандидатстване от Училищно настоятелство. Проведоха се инициативи, свързани с насърчаване на четенето, срещи с писатели и изцяло обновяване на библиотеката с мебели, мултимедия и библиотечен софтуер, закупени бяха и 18 броя книги.
  • Участие на ученици, родители, персонала на училището и приятели в кампанията на Kinder Milch Schnitte „Истории за споделяне“ през 2020 г., за подпомагане достъпа на децата до магичния свят на четенето, които гласуваха в продължение на 3 месеца за нашето училище, благодарение на което получихме като дарение 262 книги, на обща стойност 3049,49 лв.
  • Национална програмаУчилището – територия на учениците”, Модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап” на МОН – 2007 г., по който закупените 115 броя книги бяха заведени в училищната библиотека за ползване от всички ученици.
  • Проекти към Министерство на културата в периода 2005-2008 г. за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им с нова литература за повишаване на техните културни, образователни и информационни възможности:
  • Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” в 2 сесии – 2007 г. и 2008 г., с проекта се осъществява финансова подкрепа на библиотеките при обновяване на фондовете им с книги и други информационни източници
  • Програма “Българската художествена литература в нашите библиотеки” – 2005 и 2006  г. – закупени са над 270 броя книги

 Читателски клубове по проекти на МОН:

Читателски клубове по програма „Занимания по интереси“:

  • клуб „Читателски предизвикателства“ - 2021/2022 г., 2022/2023 г.
  • клуб „Читателски предизвикателства“ и клуб „Читателски предизвикателства - четене с разбиране“ - 2020/2021г.
  • Клуб „Читателски предизвикателства“ и „Читателски предизвикателства с „Бисерче вълшебно“ – 2019/2020 г.
  • Клуб „Скрач. Истории в картинки“ – 2018/2019 г.

Проект „Твоят час“:

  • Група „Читателски предизвикателства“ - 2017/2018 г.
  • Група „Разходка из света на книгите“ 2016/2017 г.

Групи за извънкласни и извънучилищни дейности по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора” - УСПЕХ:

  • Клуб "Светът около мен" – 2014/2015 г.
  • група „Пътешествие в света на книгите“ -  2013/2014 г.

На 11.05.2015 г., за да отбележим Деня на библиотекаря, а и във връзка с Националната библиотечна седмица, съвместно с библиотекаря и ученици от 131 СОУ „К. А. Тимирязев“ посетиха Столична библиотека, където на площада пред библиотеката се проведе карнавал "Приказният дух на пл. "Славейков" с участието на деца от детски градини. Разгледаха детски отдел, отдела за възрастни, изложбите "Какво са чели децата в началото на миналия век" и изложба на 131 СОУ по случай 30 години от създаването на училището. Присъстващите бяха поздравени от г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на СО и г-жа Юлия Цинзова - директор на Столична библиотека.

Получени дарения през годините:

Множество дарения на книги са получени чрез Методичен отдел на Столична библиотека

Фондация „Детски книги“

Столична община – район “Младост”

Столична община, Дирекция „Култура“          

Училищно настоятелство към 131. СУ "Климент Аркадиевич Тимирязев" 

Дарение от кампанията на Kinder Milch Schnitte „Истории за споделяне“ за подпомагане достъпа на децата до магичния свят на четенето, дарител дружество FERRERO ROMANIA S.R.L. през 2020 г. - 262 библиотечни материала, на обща стойност 3049,49 лв.

„Вива кредит“ ООД – 2021 г.

Калин Манолов, представител на Издателска къща МаК чрез СБ – книги на Айн Ранд

Любомир Георгиев Кръстев – частен дарител

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)

Синдиката на българските учители

„Книга за приказките“ от предаването “Искрено и лично” на BTV – 2006 г.

Информационен център на ЕС - Да опознаем Европа!

Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”

Издателска група България «Голяма енциклопедия на страните» и «Илюстрована семейна енциклопедия»

Издания от Фондация „Биопрограма 2000” и издателство „Рийдърс Дайджест” ЕООД

Фирма „Лема Трейдинг” ЕООД

Издателство Просвета и Азбуки Просвета

Издателство Златното пате

ИК Прозорец

Издателство „Мария Арабаджиева“ („Абагар Холдинг“ ООД)

Българска библиотечно-информационна асоциация /ББИА/

Фондация „Програма Стъпка по Стъпка”

Семейство Дамови чрез СБИР и Методичен отдел при Столична библиотека

Проведени срещи с писатели и други лектори:

  • Виктория Петкова за „Невероятният живот на Васил Левски“ – 2023 г.
  • Станка Желева – „Невероятните истории на съкровищата на България“ – 2023 г.
  • Димитър Василев и Станка Желева „Кукери и сурвакари – символи, обичаи и наследство за поколенията“ – 2023 г.
  • Биляна Траянова и представяне на поредицата й „Хариша“, създадена като „активна книга“ – 2013 г., 2022 г.
  • писателката и поетеса Петя Александрова на тема „Постиженията на българките“ и писателската дейност – 2022 г.
  • Невена Басарова, автор на „Детска академия за добри обноски“ – 2022 г.
  • „Професия пътешественик“ – среща-разговор с журналиста и пътешественик Живко Константинов – 2022 г.
  • Среща с разказвача на приказки Борис Самаринов, който представи приказката „Патилата на метлата“ чрез камишибай театър – 2022 г.
  • Виктория Петкова представи своята поредица за Българознайко и Българознайка
  • Среща-разговор с Валентина Стоева от Фондация „Детски книги“ на тема „Аз съм читател – аз избирам“ – 2022 г.
  • На срещата с Диана Петрова учениците участваха в няколко игри, чрез които успяха сами да създадат своя история, която разказаха пред съучениците си – 2022 г.
  • Среща с Цвета Брестничка и представител на изд. „Фют“, в която учениците играха на игри и измисляха истории – 2022 г.
  • Надежда Ножарова „Пет артикулационни приказки с Бърборка“ – 2020 г.
  • Никола Райков – автор на приказки-игри „Приключението на малкото таласъмче“ и настолни игри - 2019 г.
  • Радостина Николова „Приключенията на мотовете“ - 2019 г.
  • Среща на Валентина Стоева от Фондация „Детски книги“ с педагогическия колектив на 131. СУ на тема „Насърчаване четенето сред децата чрез различни инициативи“, функционалната грамотност и библиотеката и запознаване с наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ – 2019 г.
  • Анна Пейчева, поканена от Асоциация „Българска книга“ – 2019 г.
  • Писателят Валери Валериев, поканен от Асоциация „Българска книга“ - 2016 г.
  • Иво Топалов и „Полетът на орела“ - 2014 г.

              

Онлайн срещи през зуум с детски писатели и редактори на детски книги през м. април 2020 г. в условията на Ковид-19:

  • Юлия Спиридонова
  • Никола Райков
  • Катя Антонова (Феята от захарницата, Рибка)
  • Радостина Николова (Мотовете)
  • Албена Раленкова - редактор на детски книги (Фют). Албена има дългогодишен опит като редактор на издания изцяло за деца, което я прави тесен специалист - като нея е само още една дама, която също работи във Фют. Темата на разговора е свързан с редакцията, езикът в детските книги и др.
  • Пернила Сталфелт, автор на “Книга за смъртта”